Expresii frantuzesti faimoase

AnunturiExpresii faimoase

abracadabrantesque

Acest termen a fost inventat de Arthur Rimbaud (1854-91), poet francez. A prin viata iar in data de 21 septembrie 2000. In timpul unui interviu televizat, presedintele de atunci, Jacques Chirac, a folosit acest termen pentru a face referire la acuzatiile referitoare la niste fonduri ilegale pentru sustinerea campaniei electorale. Termenul in sine face referire la o poveste absurda, brutala, sau intimidanta.

C’est tout de même extraordinaire!

Unul din ticurile verbale a lui Nicolas Sarkozy cand vorbeste la televizor.

Ensemble, tout devient possible

„Impreuna, totul devine posibil” : sloganul campaniei pentru alegerile prezidentiale din 2007 a lui Nicolas Sarkozy.

Entre ici, Jean Moulin!

Cu aceste cuvinte, Andre Malraux (1901-76), ministrul culturii de atunci, si-a deschis consideratia si tributul pentru Jean Moulin (erou alr ezistentei franceze).

Jouir sans entraves

„Placere fara constrangeri”, motto al studentilor din anul 1968.

J’y suis, j’y reste

„Aici sunt,aici stau”. Cuvintele lui Comte de Mac-Mahon (1808-93), maresal al Frantei, presedintele republicii intre anii 1873 si 1879. A spus aceste cuvinte dupa ce a cucerit fortareata malakoff.

Omar m’a tuer

„Omar m-a omorat” . Omar Raddad a fost numele gradinarului ce a lucrat pentru vaduva bogata Ghislaine Marchal ce a fost gasita moarta in boilerul din casa ei din Mougins. Politia a gasit atunci aceasta inscriptie cu propriul sange a lui Madame Marchal pe unul din peretii din camera boilerului. Greseala gramaticala (ar fi trebuit sa fie scris „Omar m’a tuée”) era putin probabil sa fie facuta de Madame Marchal, o persoana foarte educata. Politia l-a suspectat pe Omar. De fapt, in 1996, Omar a fost gratiat de presedinte si in 1998 eliberat, de atunci incercand sa-si salveze numele.

Sous les pavés la plage.

„Sub pavaj, plaja” din nou o expresie a studentilor scrisa pe ziduri in mai 1968.

vieillesse est un naufrage. La

„Lumea veche este un dezastru(naufragiu)”. Citat din Charles de Gaulle si cartea lui „Mémoires de Guerre. L’Appel”.

Anunturi


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *