Romantismul la francezi

AnunturiCe era romantismul?

Romanticii au scos literatura din scrierea „in linie dreapta” a clasicilor. In Franta, miscarea s-a promovat printre arte la finele secolulului 18 si a atins punctul culminant in prima jumatate a secolului 19, importanta gandului individual fiind foarte importanta in literatura. Imaginatia a fost pusa alaturi de subiectivism si liricism, dupa cum a fost inspirata de filozoful Jean Jacques Rousseau: „scriitorii ar trebui sa fie libersi sa se exprime, fara sa fie incatusati de stat sau de Academie”. Multi scriitori romantici au ilustrat natura in mod retoric, in timp ce nuvelele istorice cuprindeau oameni stralucitori, locuri, intriga, lucruri ce le-au facut populare.

Dumas: cantitate si calitate

Alexandre Dumas (1802-1870) a fost un scriitor de nuvele si piese de teatru, unul dintre cei mai cititi scriitori francezi, avand peste 1200 de lucrari cu numele lui. Se adauga la numele lui „père’” pentru a-l diferentia de fiul sau, care a fost de asemenea un scriitor.

Hugo: comentator al societatii

Victor Hugo a fost nascut in Besançon, in anul 1802. Satira, poezie, calatorii, discursuri politice, piese de teatru cat si faimoasele nuvele, toate au fost scrise in 60 de ani de cariera in literatura.

Poetii romantici

Poezia boemului Gérard de Nerval a fost specifica romantistilor. Viziunea lui visatoare va influenta suprarealistii secolului 20, cum ar fi André Breton. Printre alti poeti romantici putem numi: Alfred de Musset, Alphonse de Lamartine si Alfred de Vigny(de asemenea prozator), toti cu un talent extraordinar de a da forma emotiilor individului.

Prima femeie romanciera

Aurore Dupin, Baronne Dudevant, a preferat sa-si scrie lucrarile sub pseudonimul George Sand. Este privita ca cea mai importanta scriitoare a curentului romantic. Primele scrieri au avut un ton feminist, cum ar fi Indiana din anul 1832, explorand necazurile unei femei casatorite. In orice caz, ea este mai bine cunoscuta pentru ultimele lucrari. Cartea Jeanne(1844), bazata pe povestea lui Jeanne d’Arc, combina observatii geniale asupra vietii rustice impreuna cu comentarii sociale taioase. A avut o aventura de 10 ani cu compozitorul Frédéric Chopin.

 

Anunturi


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *